Natura, victimă colaterală a războiului din Ucraina: ce pericol ne amenință planeta

de: Iulia Kelt
14 04. 2022

Războiul din Ucraina a produs atât de multe victime, încât devine greu să trag o linie. Locuințe distruse, oameni decedați, moștenirea culturală a unei țări, rasă total de pe fața pământului – iar acestea sunt doar câteva dintre exemplele care se văd. Cu toate astea, există o altă victimă colaterală, despre care se vorbește mai puțin: natura.

Armele folosite de armata rusă, în Ucraina, distrug. Aș putea să mă rezum doar la acest cuvânt și aș spune tot. Cu toate astea, am să mă încumet să dezvolt și am să amintesc că, pe lângă toate distrugerile aparente, natura suferă, la rândul ei, o degradare dureroasă.

Războiul din Ucraina și efectele devastatoare care acum nu se văd

Spre exemplu, biosfera Mării Negre, aflată la sud, în Ucraina, reprezintă un adevărat rai pentru mai bine de 120.000 de specii de păsări – or cel puțin asta era situația până acum. Firește, nu vorbim numai despre păsări, ci și despre alte specii de plante sau animale care se află în real pericol.

„Astăzi, teritoriul rezervației naturale este ocupat de trupele ruse”, a declarat luna trecută Oleksandr Krasnolutskyi, ministru adjunct al protecției mediului și resurselor naturale din Ucraina.

Activitatea militară din zonă a declanșat incendii suficient de mari pentru a fi văzute din spațiu, stârnind îngrijorări cu privire la distrugerea habitatelor critice de reproducere ale păsărilor.

„Vedem ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Thor Hanson, un biolog independent de conservare și expert în modul în care războaiele afectează mediul. „Și suntem șocați și îngroziți de costul uman în primul rând, dar și de ceea ce se întâmplă cu mediul acolo”.

De când forțele ruse au invadat Ucraina, în data de 24 februarie, atenția lumii s-a concentrat asupra orașelor puternic bombardate ale națiunii. Ucraina, aflată într-o zonă de tranziție ecologică, găzduiește, de asemenea, zone umede, păduri întinse, însă și o zonă mare de stepă virgină.

Trupele ruse au efectuat operațiuni militare în mai mult de o treime din ariile naturale protejate ale națiunii, ceea ce a dus la punerea în pericol a ecosistemelor speciilor.

Războiul este un act de distrugere, în sine. Spre exemplu, din 1950 până în 2000, mai mult de 80% dintre conflictele armate majore ale lumii au avut loc în puncte fierbinți de biodiversitate, zone în care locuiesc specii rare.

Rămâne de văzut cum se va contabiliza, din acest punct de vedere, războiul din Ucraina.